Hoogsensitiviteit

Op het internet kun je allerlei testen vinden waaruit kan blijken dat je een hooggevoelig persoon bent.

Het komt er in het kort op neer dat je bv. snel overprikkeld bent, stemmingen van anderen aanvoelt en oppikt, eigen emoties en emoties van anderen intenser ervaart (alles ervaar je “gewoon” als intens) maar je kunt ook diepe ontroering voelen voor muziek of kunst, je hebt meer moeite en tijd nodig om indrukken te verwerken, je kan perfectonistisch zijn, moeite met grenzen aangeven, dromerig, moeite met structuur en planning etc.

 

Hooggevoeligheid kun je indelen in 2 varianten. Zo’n 70% (de grootste groep) is van nature rustig en meer introvert en voelen zich goed bij een redelijk gelijkmatig leven met niet te veel risico’s, dit zijn de HSP-ers (High Sensitive Person). 30% Van de gevoelige mensen is juist meer extravert en wil graag nieuwe ervaringen en wat spanning.  Deze groep wordt ook wel de HSS genoemd, de High Sensation Seekers, enerzijds snel verveeld en op zoek naar uitdaging, anderzijds snel overbelast.

 

 

Ik heb me tevens gespecialiseerd in het omgaan met hooggevoeligheid en binnen een consult kun je leren hoe hier mee om te gaan. Je krijgt veel informatie en ervaart ook dat alleen “oefeningen doen” niet toereikend is. Opruimen van stagnaties (vaak ontstaan uit de kinder- en jeugdtijd maar evenzo goed stagnaties van nu) is een heel belangrijk onderdeel om stroming te creëren ( in plaats van plekjes geven die uiteindelijk stagnaties worden) wat nodig is voor een blijvende verbinding met jezelf, met je eigen kern. Op deze manier word je goed verankerd, goed geaard en heb je veel minder last van je omgeving. Zo werk je er naar toe dat hooggevoeligheid een kracht wordt in plaats van een belemmering. Hooggevoelige kinderen en volwassenen ervaren vrijwel altijd grondingsproblemen.

Ervaar gerust een consult en zie hoe snel dit gaat. Lange trajecten (bij bv de psycholoog) zijn in principe niet meer nodig, dit is oud en mooi voor de beurs van de hulpverlener. De nieuwe energie werkt zeer snel en doeltreffend.

   

U kunt op onderstaande link “hooggevoeligheid erkend door de wetenschap” klikken voor de officiele berichtgeving. 

 

Hooggevoeligheid erkend door de wetenschap

Harde geluiden, grote mensenmassa’s, onderhuidse spanningen; bij hooggevoelige mensen komen dit soort ervaringen harder binnen dan bij anderen. 20% Van de mensen wordt met deze eigenschap geboren. Dankzij nieuw wetenschappelijk onderzoek wordt hooggevoeligheid steeds meer erkend.
De laatste jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid. Het toonde aan dat het hier niet gaat om ‘iets dat tussen de oren zit’, maar dat de verwerking van prikkels in de hersenen bij hooggevoelige mensen daadwerkelijk anders verloopt. De Vrije Universiteit Brussel organiseerde vorig jaar voor het eerst een wetenschappelijk congres, waarin de resultaten van de onderzoeken werden besproken. Na de alternatieve therapeuten erkennen nu ook steeds meer huisartsen, psychiaters en psychologen dat hooggevoeligheid bestaat. Hooggevoeligheid is geen stoornis of aandoening, maar een persoonlijkheidskenmerk of een karaktereigenschap. Ongeveer 20% van de mensen wordt ermee geboren.

Voor veel mensen valt het kwartje als ze ontdekken dat ze hooggevoelig zijn. Het is vaak een hele geruststelling dat er een naam is voor hun ervaringen. Een test die vaak wordt gebruikt om hooggevoeligheid aan te tonen, komt uit het boek van Elaine N. Aron, ‘Hoog Sensitieve Personen’. Deze test vind je ook op de site van het HSP Centrum in Den Bosch, via www.hspcentrum.nl/faq

Vaak hebben mensen in het begin last van hun hooggevoeligheid. Ze ervaren de prikkels die ze uit hun omgeving oppikken, intenser dan anderen. Dit kan snel leiden tot overprikkeling. Als deze vorm van overbelasting te lang duurt, kan dit zelfs leiden tot een burn out of overspannenheid. Goede informatie en begeleiding kunnen helpen bij het ontdekken van de positieve kanten. Hooggevoeligheid is namelijk ook een kracht! Zo nemen HSP-ers (Hoog Sensitieve Personen) meer details waar, doorzien ze structuren sneller en zijn ze erg goed in het afstemmen op de ander. Het is een prachtige eigenschap, die je veel kan brengen.

De Vrije Universiteit van Brussel werkt op dit moment aan een meer wetenschappelijke en uitgebreidere test. De onderzoeken zijn nog in volle gang. Volgend jaar staat er een wetenschappelijk congres op de planning in Nederland over hooggevoeligheid. Veel mensen zijn blij dat de wetenschap zich heeft gebogen over dit fenomeen. Door deze aandacht krijgt hooggevoeligheid erkenning en kan steeds beter worden ingezet als een kracht.

Want je weet,

Hooggevoeligheid is je kracht.

Jan Hogema

HSP Centrum ”

Wilt u een afspraak maken?

Aarzel niet om contact op te nemen, of kijk eerst bij de veelgestelde vragen.